240530

JUBILEUMSHELG 24-25 augusti!

Föreningen fyller 40 år och det firar vi tillsammans på Eriksöre Camping, Öland.

På lördagen har vi aktivitetsdag, där du och din IT kan prova på bl a ringträning, viltspår, agility och lydnad. Aktivitetsgruppen bestående av Ulla Strandberg, Karin Troedson och Wolfgang Mast håller i detta.

På söndagen har vi officiell utställning med domare Ulla Lethenström, som också dömde vår allra första utställning för 40 år sedan! Vi har alla de vanliga klasserna samt att vi har lagt till några extra, såsom Barn med hund (anmäls på plats), Gubbe med hund (anmäls på plats) och Kom som du är-klass där din hund inte behöver vara utställningstrimmad, men det kan vara kul att ändå få en bedömning.

Boende finns på campingen www.eriksorecamping.se - du bokar själv.

Mer info och hur du anmäler dig finner du i Röda Hund nr 1 och nr 2. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till info@irish-terrier.se.

Hoppas vi ses!

 

Hälsningar,

Christina

240419

Dagarna går fort, vissa grå och regniga och vissa fulla av solsken – dem gillar vi bäst!

Aktivitetskommittén och kommittén för rasspecialen i augusti jobbar på. Det blir många roliga aktiviteter denna helg, och styrelsen ser fram emot att träffa er medlemmar. Vi hoppas förstås att riktigt många kommer att delta. All info om helgen finns att läsa både i tidigare Röda Hund och vi fyller på med mer info i kommande tidningar.

Passa på att delta på någon ringträning inför utställningen, det är nyttigt och lärorikt både för hund och förare.

Baserat på tidigare fråga på FB om trimning där vi kunde konstatera att störst efterfrågan om kurs i vardagstrimning fanns i västra Sverige och Stockholm/Uppsala/Södermanland. Därför känns det tillfredsställande att vi kunde erbjuda en kurs hos Ann Hunt utanför Vara (den är nu passerad) och på kommande har vi en kurs hos Magdalena Uthberg utanför Tierp. Mer info om den kommer.

Snart, den 10 maj, har vi manusstopp för Röda Hund nr 2. Skicka in ditt bidrag, stort som smått och gärna med foton, till redaktionen på mail tidning@irish-terrier.se.

240313

Ett stort och rungande GRATTIS säger vi till Elisabeth Skålberg och Smox His Majesty 'Eric' som på utställningen Crufts - the world's greatest dog show i Birmingham, England, i söndags 10 mars fick en fantastisk andraplacering i terriergruppen, efter att ha blivit BIR (bäst i rasen) bland 80 deltagande irländare! 

Hela gruppfinalen finns att se HÄR! (YouTube, drygt 20 minuter in i finalen dyker de upp.)

240227

Årsmötesdokument

Nu finns samtliga dokument och protokoll från årsmötet den 24 februari uppladdade under Medlemssidor. 
Jag vill passa på att tacka dem som deltog och även tacka för ert förtroende att få fortsätta som föreningens ordförande i ytterligare ett år.

Den nya styrelsen består av:
Christina Soini, ordförande
Gertrud Hagström, vice ordförande
Elisabeth Skålberg, kassör
Gerd Pedersen, sektreterare
Helena Sandell, ledamot
Jan Kukkola, suppleant
Pernilla Johnson, suppleant
Karin Edström, suppleant

Årets utmaning är definitivt jubileumshelgen i augusti - det ska bli roligt! Mer om den i kommande nummer av Röda Hund, som är sänd till tryck och landar i medlemmars brevlådor inom kort.

Hälsningar,

Christina

240213

Från 240213 finns alla dokument till årsmötet den 24 februari uppladdade under Medlemssidor. 
Kontakta vår sekreterare för inloggningsuppgifter, om du inte redan har dem.

Christina Soini
Ordförande

240129

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE
Varmt välkomna till föreningens årsmöte lördagen den 24 februari på Motell Vätterleden utanför Gränna.

Föreningen bjuder på lunch med start kl 12 och årsmötet startar kl 13. Efter avklarat årsmöte är det sedvanlig utdelning av diplom och plaketter till dem som blivit årets IT i olika grenar samt blivit svenska utställningschampions. Det är alltid lika roligt att få dela ut dessa! Sista dagen för anmälan till lunchen är den 15 februari. Anmäl till info@irish-terrier.se.

Dagordning finns publicerad den 240129 under medlemssidorna

Styrelsen hoppas få se många av er på årsmötet.

 

240105

Hej!

Så har vi passerat alla helgdagar kring jul och nyår och vardagen sätter snart in igen. Jag hoppas det gick bra för alla fyrbenta under nyårshelgen. Här hos oss var det ganska lugnt, men visst sköts det raketer i närområdet som gjorde att våra sex hundar ganska högt skällde in nyåret.

Nu har vi startat ett nytt år, som också är det år föreningen fyller 40 år. Vi ser fram emot att träffas och fira under dagarna två med aktivitets- och rasspecial den 24–25 augusti på Eriksöre, Öland. Som ni har kunnat läsa i de senaste numren av Röda Hund behöver vi ideella krafter till en hel del uppgifter. Har vi till exempel någon medlem som är duktig fotograf/amatörfotograf så får du gärna höra av dig.

Vi börjar året med att ses på årsmöte lördagen den 24 februari på Motell Vätterleden utanför Gränna. Föreningen bjuder på lunch med start kl 12 och årsmötet startar kl 13. Efter avklarat årsmöte är det sedvanlig utdelning av diplom och plaketter till dem som blivit årets IT i olika grenar samt blivit svenska utställningschampions. Det är alltid lika roligt att få dela ut dessa! Sista dagen för anmälan till lunchen är den 15 februari. Styrelsen hoppas få se många av er på årsmötet!

Hälsningar,
Christina Soini
Ordförande

 

231128

Hej alla medlemmar,

Nu närmar sig julen och årsskiftet. Sista numret för medlemstidningen Röda Hund är sänd till tryck, och landar snart i våra brevlådor, ett tjockt och innehållsrikt nummer! Det är bara att sjunka ned i soffan med en kopp kaffe, och läsa från pärm till pärm.

Snart stundar också årets sista stora utställning – Stockholms Hundmässa den 9-10 december. Som traditionen bjuder har vi en egen rasmonter på Hundrastorget och medlemsmingel med gofika efter att irländarna har gjort sitt i utställningsringen.

Rasmontern finns där båda dagarna och bemannas av ideella krafter, medlemmar med sina hundar som visar upp sig och berättar om vår fina ras till intresserade besökare. Stort tack till Bam-Bam Westberg som ansvarar för montern, och till alla medlemmar som bemannar den!!

Medlemsmingel har vi på söndagen efter bedömningen i ring 3. Det är alltid svårt att uppskatta tiden eftersom allt beror på hur snabbt domaren dömer, men de vackra irländarna kliver in i ringen ca kl 10, möjligen lite tidigare. Och efter det dukar Susanne Mendelowitz, Britt Lövdin och Inger Ekman upp för medlemsfika någonstans i närheten av ringen. Stort tack till er som fixar detta!!

Vad gjorde vi utan insatser från våra medlemmar när vi planerar en aktivitet? Det är så viktigt att vi kan hjälpas åt – ingen kan göra allt men alla kan göra något! Styrelsen hoppas på många ideella krafter till vår 40-års jubileumshelg 24-25 augusti på Eriksöre Camping, Öland. Se mer info i kommande Röda Hund.

Den föreläsning som föreningen bjöd sina medlemmar till den 22 november, var mycket populär! Föreläsaren Anne-Catherine ”Ankan” Edoff pratade i ämnet Varför gör hundar så – orsak och verkan. Det var tydligt att Ankan har stor erfarenhet och vet vad hon pratar om! Vi fick många positiva kommentarer efter föreläsningen.

Önskar er allt gott inför kommande helger!

Christina Soini
Ordförande

231006

Hej,
Svensk Irländsk Terrierförening bjuder sina medlemmar på en digital föreläsning med rubriken 'Varför gör hundar så - orsak och verkan' .
Onsdag 22 november med start kl 19.00 och slut ca 21.30 (den sista halvtimmen är avsatt för frågestund). Några dagar innan skickar vi en mail med zoom-länk till mötet till de medlemmar som anmält sig.
 
Föreläsare är Anne-Chaterine "Ankan" Edoff - se presentation nedan. 
 
Anmäl dig via mail till info@irish-terrier.se och bli inspirerad!
 
Inbjudan är även sänd till dem vi har mailadresser till - har du inte fått mail så får du gärna kontakta SKK som sköter vår medlemshantering, och meddela din mailadress så att vi kan sända mail till dig i framtiden. SKK medlemsservice via telefon 08-795 33 44 (telefontid mån–fre 10–12 och 13–15) eller via e-post medlem@skk.se.
 
Bästa hälsningar,
 
Christina Soini
Ordförande
 
Presentation föreläsare:
Kort om mig, Anne-Chaterine "Ankan" Edoff, +70 år, aktiv hundägare, 28 år som uppfödare, 12 år som SKK kennelkonsulent, engagerad och regelbundet utbildad i/om hundars mentalitet i mer än 45 år.
Varit aktiv som MT/korning, MUH/MH-beskrivare, BPH-beskrivare. Är exteriör domare i grupp 1 och 5, raser i grupp 2, 7 och 8.
Pudel, Schäfer*, Amerikansk cocker, Pointer, Norfolkterrier* och Spansk Vattenhund har funnits i mitt/vårt hem (* = uppfödning). 
Gift med Bosse som i mer än 50 år utbildat sig och arbetar med kunskap om hundfoder och som ständigt förkovrar sig på ämnet Hundens näringsbehov. Har två icke hundägande barn...

 

231003

Hej i höstrusket!

Nu borde alla medlemmar ha fått senaste numret av Röda Hund i sin brevlåda. Ett riktigt fullmatat nummer, inte minst med reportag från aktivitetshelgen i Kristinehamn. Många medlemmar deltog, vädret var fantastiskt och kommittén hade planerat riktigt intressanta och roliga prova-på-aktiviteter.

Styrelsen kan inte nog tacka kommittén för sitt fina arbete med planering och genomförande av helgen. En liten förening som vår är beroende av frivilliga funktionärer till olika kommittéer och aktiviteter, helt enkelt för att vi ska kunna genomföra medlemsaktiviteter. Så tveka inte att anmäla dig när tillfälle ges – alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

I senaste numret av Röda Hund finns ett upprop inför jubileumsutställningen med tillhörande ”andra” aktiviteter nästa år. Hör av dig till Gertrud Hagström 070-546 99 68 eller mail postmaster@merrymac.se . Det finns garanterat något som du kan hjälpa till med, och samtidigt träffa andra IT-fantaster.

Inom kort kommer våra medlemmar få en inbjudan till föreläsning den 16 november, men du kan spika dagen och tiden kl 19.00 redan nu! Förra föreläsningen blev mäkta populär med många deltagare, ert intresse var stort. Vi hoppas och tror att även denna föreläsning med rubrik ’Varför gör hundar så – orsak och verkan’ kommer bli uppskattad.

Vi gjorde tidigare under året en undersökning på Facebook, om ert intresse i att delta i trimkurs. Det var många av er som var intresserade, och sedan dess har styrelsen försökt hitta både några som skulle kunna hålla trimkurs, och lokaler att hålla kursen i. Vi har haft långtgående planer med en trimmare i Södermanland, men tyvärr har nu en sjukdom kommit med i bilden vilket gör att vi inte kan genomföra den planerade kursen. Vi får helt enkelt göra ett nytt försök nästa år. Tills vidare har vi samlat in några sevärda filmer på YouTube – länkar till filmerna finner du under medlemssidorna. Lycka till!

Årsmöte 2024 – datum är nu satt till lördagen den 24 februari och platsen blir Motell Vätterleden, Gränna. Boka in dagen redan nu, ytterligare information kommer att komma.

Christina Soini
Ordförande

 

 

230605

Hej alla medlemmar,

Det närmar sig aktivitetshelg på Kristinehamns Brukshundsklubb den 2-3 september. Aktivitetskommittén bestående av Ulla Strandberg, Karin Troedson och Wolfgang Mast har flitigt marknadsfört helgen både på hemsidan, på FB och i Röda Hund nr 2/2023. Anmäl dig/er genom att sända en mail till aktivitet@irish-terrier.se. Boende bokar du själv på Kristinehamns Camping som finns i närheten. Hoppas riktigt många medlemmar har möjlighet att delta!

Det första BPH tillfället i Örkelljunga som föreningen bokat för sina medlemmar sker den 4 juli. Endast två medlemmar har anmält sig – men du har ännu chans att boka in den 19 september på samma plats. Där går anmälningstiden ut den 4 juli (se nedan inforuta). Hoppas riktigt många vill göra en BPH för att få sin hund beskriven och kanske lära känna sin hunds och dennes reaktioner lite bättre. Det är väldigt intressant och lärorikt!

I det sammanhanget vill jag informera om att Anna Forsberg som varit föreningens kontaktperson för MH/BPH har valt att sluta p g a hon har övergått till en ny ras. Styrelsen vill rikta ett stort tack till Anna för det arbete hon gjort för föreningen.

Vi säger också välkommen till Anne-Lie Lovrén, som tar över rollen som kontaktperson för MH/BPH efter Anna Forsberg.

Jag läser väldigt många inlägg på FB om roliga och tokiga upptåg era ITs gör – kom ihåg att du får gärna skriva några rader och lägga till några bilder och sända in till vår medlemstidning Röda Hund. Det är alltid en uppskattad läsning. Skicka ditt bidrag till tidning@irish-terrier.se.

Trevlig sommar!

Christina Soini
Ordförande

 

230415

Hej!

Redan skriver vi mitten av April – det är inte klokt vad tiden går fort! Det känns som att våren har stretat emot, men nu verkar den i alla fall vara på god väg i hela landet.

Föreningen har, som tidigare annonserats både i Röda Hund och på Facebook, bokat två BPH-tillfällen i Örkelljunga för sina medlemmar. Den första tisdagen den 4 juli och den andra tisdagen den 19 september. Anmälningstiden för det första tillfället har gått ut, men till det andra finns ännu tid att anmäla sig – se inforutan nedan. Passa på att lära känna din hund lite bättre, och kanske få förståelse och svar på din hunds reaktioner i vardagen!

Aktivitetskommittén är i full gång med planeringen av aktivitetshelgen på Kristinehamns Brukshundsklubb den 2-3 september, och har på FB frågat medlemmar vad de helst skulle vilja prova på. Det ska bli spännande att ta del av resultatet! Kristinehamns Camping finns i närheten och där finns även möjlighet att boka stugor – vilket jag vet att några redan gjort. Boka in helgen, kom och träffa andra – det brukar vara jättekul på våra aktivitetshelger!

Det närmar sig manusstopp den 10 maj för Röda Hund nr 2. Skicka in bidrag i form av berättelser och/eller bilder till tidning@irish-terrier.se.  Det är mycket uppskattad läsning bland våra medlemmar!

Bästa hälsningar,
Christina Soini
Ordförande

 BPH Inbjudan

 

230219

Föreningen har haft årsmöte på Motell Vätterleden, Gränna. Vi var 14 st medlemmar som deltog – såklart hade det varit fint om vi varit fler än så, men deltagarna var engagerade och intresserade och vi hade många bra diskussioner. Protokoll från årsmötet bl a med information om den nya styrelsen samt alla dokument som genomgicks finns under medlemssidorna.

Årsmötet föregicks av ett uppfödarmöte; av föreningens 12 uppfödare deltog endast 3 så även här hade jag gärna sett att fler uppfödare skulle ha deltagit. Men också på detta möte hade vi mycket intressanta diskussioner.

Manusstopp för årets första nummer av Röda Hund har nu passerat – inom någon vecka kommer ni ha ett rykande färskt nummer i handen. Nästa manusstopp är den 10 maj, gott om tid för er att skicka in bidrag till nummer 2.

Jag vill också passa på att uppmana er till ett besök på fliken IT butiken. Här finns många fina produkter som föreningen tagit fram. Innan året är för långt gånget skulle vi behöva sälja slut på våra fina almanackor – har du inte beställt ännu, så gör det nu! Och har du redan beställt en, så kanske skulle du behöva en till?!

Stormen Otto passerade oss under natten till lördag, men idag är det är vår i luften! Känns skönt, tycker jag.

Christina Soini
Ordförande

230130

Hej alla medlemmar och uppfödare!

Vi närmar oss årsmötet! Som ni kanske sett tidigare, så kommer vi att vara på Motell Vätterleden lördagen den 11 februari. Årsmötet startar kl 13.00 och föreningen bjuder på lunch innan. För att kunna meddela köket om hur många som kommer, behöver vi ha en sista anmälningsdag som är den 5 februari. I samband med din anmälan som du sänder till info@irish-terrier.se skriver du om du vill ha Wallenbergare, Lax eller vegetarisk lunch.

Uppfödare! Som tidigare informerats om, har vi ett uppfödarmöte kl 10-12 samma dag på samma plats. Välkommen med din anmälan till info@irish-terrier.se. Och – meddela vilken lunch du väljer enligt ovan.

Vi är några stycken som har lång resväg och därför kommer kvällen innan. Vi tänkte ordna gemensam middag/knytis, och självklart är du, både medlem och uppfödare, välkommen att delta! Du bokar själv ditt boende på Motell Vätterleden, och skriv i din anmälan till föreningen att du kommer kvällen innan så vi vet hur många maten skall räcka till :-) 

Kom ihåg att manusstopp för Röda Hund är den 10 februari – skicka ditt bidrag till vår redaktör Maritha på adress tidning@irish-terrier.se.

Bästa hälsningar,
Christina Soini
Ordförande

 

230110

Hej alla medlemmar!

Årets första nyhetsblogg. Jag hoppas att ni alla haft ett bra slut på 2022 och ser fram emot 2023 med många olika aktiviteter tillsammans med era fyrbenta.

Alla medlemmar bjuds in till föreningens årsmöte lördag 11 februari med start kl 13.00 på Motell Vätterleden, Gränna. Efter många år där vi inte kunnat ses på grund av pandemi ser vi fram emot ett fysiskt möte! Föreningen bjuder anmälda deltagare på lunch, sista anmälningsdag är den 5 februari. Anmäl dig på mail info@irish-terrier.se.

Styrelsen arbetar med allt material inför kommande årsmöte och planerar lägga ut det på medlemssidan senast 10 dagar innan mötet, allt enligt stadgarna.

Innan årsmötet har vi ett uppfödarmöte kl 10-12 där vi hoppas på stor uppslutning av våra uppfödare. Välkommen med din anmälan på mail till info@irish-terrier.se.

Röda Hund har manusstopp den 10 februari – sänd gärna berättelser och bilder till vår redaktör Maritha på adress tidning@irish-terrier.se. Årets första nummer – finns säkert massor med hyss och annat ni kan dela med er av!

Christina Soini
Ordförande

 

God Jul

221207

Nu närmar sig Stockholms Hundmässa med stormsteg!
På lördag och söndag 10-11 december har vår förening en egen rasmonter där vi berättar om vår ras och intresserade kan ställa frågor och klappa på fina röda fyrbenta representanter som är på plats. Rasmontern har öppet kl 09-18 båda dagarna och den heter BH03:19.

 

Irländarna ställs ut på lördag i ring 16, hall A och det är sex IT anmälda. Den första går in som nummer 64 i ringen. Det är lite svårt att bedöma hur fort en domare dömer men man brukar säga att de dömer 20-25 hundar i timmen, så har ni en uppfattning om ungefär när det är dags.

 

Direkt efter bedömningen blir det lite mingel med kaffe/alkoholfri glögg och pepparkakor och annat gottigott. Det blir någonstans i närheten av ring 16.

 

Har du/ni möjlighet så passa på att göra ett besök både i montern och till minglet! Det är alltid trevlig att träffas och prata lite. Och du – ta gärna foton och skicka in till föreningen, så kan vi ta med dem i nästa nummer av Röda Hund.

 

221129

Årsresultat 2022 till Svenska Terrierklubben
Har du deltagit i någon hundsporttävling med din terrier under 2022?

Nu är inrapporteringen uppdaterad och öppen för samtliga av Terrierklubbens årsresultattävlingar för 2022. Instruktioner för rapportering av respektive gren hittar du på www.terrierklubben.se, under rubriken ”Årsresultat”

Varmt välkomna att rapportera era resultat för tävlan om Årets bästa terrier i grenarna Agility, Viltspår, Lydnad, Rally, Bruks och Nosework!

Hälsningar,
Svenska Terrierklubben

221003

För att Svensk Irländsk Terrierföring kontinuerligt ska kunna följa rasens hälsotillstånd behöver vi din hjälp! Har din hund, eller en av dig uppfödd hund, något hälsorelaterat problem är vi tacksam om du skickar ett mejl till:

avelochhalsa@irish-terrier.se

Vi ser gärna att följande information framgår i ditt mejl:

 • Hundens registeringsnummer i SKK (inte idmärkningsnummer)
 • Hundens namn som det anges på stamtavlan
 • Hundens födelsedatum
 • Kontaktuppgifter till den som rapporterar in, så att vi kan följa upp med eventuella ytterligare frågor vid behov
 • En beskrivning av problemet, när det debuterade, om man uppsökt veterinär, vilken diagnos som i så fall ställts, eventuell behandling och resultat av denna samt om hunden fått något återfall
 • Övrigt som du tror kan vara relevant i sammanhanget

Karin Hindfelt
Hälsoansvarig
Svensk Irländsk Terrierförening

220918

Hej alla medlemmar!
Jag har idag 18 september sänt en mail till er med inbjudan till föreläsningen Förstå hundens språk - från desperation till inspiration.

Mailadresserna är baserade på en medlemslista från SKK. Tyvärr har jag fått jättemånga i retur pga den epost som finns registrerad är inte aktuell. Det är också många medlemmar som inte har registrerat sin mailadress.
Så om du är medlem men inte fått en mail från föreningen idag, gå in och uppdatera din epost HÄR. Vem vet vad du annars riskerar att missa  
 
Sänd även informationen till info@irish-terrier.se så att jag kan sända dig mailen med inbjudan.
 
Tack på förhand!
Hälsar Tina
 

220909

MOTIONER inför årsmöte
Tiden går, och snart är det årsmöte. Därför vill styrelsen påminna om att enligt stadgarna skall motion som medlem önskar få behandlad vid ordinarie årsmöte ska skriftligen och undertecknad lämnas till styrelsen senast 1 december 2022. Sänd till föreningens ordförande Christina Soini, adress finns under fliken Förening/Styrelse och övriga kontakter.

220903

Hej medlemmar,
Nu skriver vi september månad, sommaren har gått alltför fort men hösten är en fin tid att leva i!

Röda Hund nr 3/2022 kommer snart att dimpa ned i er brevlåda. Ett fullmatat nummer med många intressanta och roliga reportage och kåserier. Slå dig ned med en kopp kaffe och sätt dig skönt i favoritfåtöljen, och läs tidningen från pärm till pärm.

Den 10 november är det manusstopp för nästa nummer, det sista för året som utkommer i december. Vi hoppas många uppfödare vill annonsera i julnumret, såsom vi brukar göra. Självklart är alla välkomna att annonsera, behöver inte bara vara uppfödare. En helsida i färg kostar 400 kr för medlemmar.  Sänd bidraget till tidning@irish-terrier.se

Styrelsen undrar om det finns intresse bland er medlemmar att delta på en digital föreläsning med rubrik 'Förstå hundens språk, från desperation till inspiration'. Det är en föreläsning om att leva med hund och att förebygga och reparera problembeteenden. Föreläsare är Mervi Kärki (Sveriges första rekommenderade Dog Listener) samt moderator Gunilla von Perner. Planen är att föreläsningen sker någon gång vecka 45 eller 46, via zoom. Det är en viss kostnad för föreningen, så därför vill vi pejla om det finns ett intresse eller inte, och har lagt ut en förfrågan i vår Facebookgrupp. Har du inte svarat så passa på att göra det, och har du inte Facebook är du välkommen att skriva en rad till info@irish-terrier.se.
 
Planeringen för föreningens 40-års jubileum år 2024 pågår för fullt. Bland annat kommer vi att bjuda in till en officiell rasspecial. Vi funderar på domare till utställningen - har du förslag är du välkommen att sända det till info@irish-terrier.se.
 
Ta hand om er, både 2- och 4-benta!
 

Tina Soini
Ordförande

220720
Hej medlemmar,
Nu är det verkligen sommarvärme! Det blir tidiga och sena promenader med hundarna för att försöka göra det lite lättare för dem. Tänk på att asfalt kan bli otroligt varmt för små tassar att promenera på! Brända trampdynor är förfärligt för dem, och för er som ska sköta om dem.

Vi har per sista juni avslutat vår insamling till Ukraina. Totalt har vi samlat in 8 550 kr som vi sänt till Djurskyddet i Sverige som ansvarar för att sända pengarna vidare till olika organisationer. Det är mycket pengar och jag är säker på att de kommer till nytta. Å föreningens vägnar vill jag tacka er alla som bidragit till vår insamling!

Den 10 augusti är det manusstopp för nästa nummer av Röda Hund. Skicka gärna in bidrag i form av kåserier, berättelser, fotografier. Det är uppskattad läsning! Sänd bidraget till tidning@irish-terrier.se

I kommande nummer kommer vi att ha reportage och bilder från rasspecialen i Borås - du som var där och tog bilder får gärna sända dem till info@irish-terrier.se. Det kan vara bilder tagna på grillkvällen, runt ringen och i ringen, på människor och på hundar. Allt är av intresse för att dela med oss av helgen till dem som inte kunde delta.

Jag önskar er en fortsatt härlig sommar!

Tina Soini
Ordförande

 

220706

Hej!

Vilken helg vi har haft i Borås! Det var så trevligt att träffa er både hundar och hussar och mattar.

Grillkvällen med fantastiskt väder, sol och varmt, god mat och dryck. Vi var runt 40 personer!! Det var riktigt härlig stämning.

Söndagen bjöd inte på sol - tvärtom så regnade det hela dagen. Men det tycktes inte störa samvaron för oss närmare 50 personer som samlades kring vår rasspecial där 32 hundar var anmälda. Mycket lyckat och trevligt! Stort tack till alla som på olika sätt bidrog till att helgen blev så lyckad!

I nästa nummer av Röda Hund kommer reportage och bilder. Du som var där och tog bilder får gärna sända dem till föreningens mailbox info@irish-terrier.se, jag är säker på att många medlemmar vill se många bilder i Röda Hund.

Tina Soini
Ordförande

 

220617

Hej mitt i sommarvärmen,

Sista anmälningdag till rasspecialen den 3 juli har passerat. Vi är väldigt glada över att ha fått många anmälningar! I skrivande stund pågår de sista förberedelserna för fullt. Vi har fått fin sponsring från både Agria och Royal Canin, så vi har ett dignande prisbord. PM till anmälda kommer att sändas ut senast en vecka innan utställningen.

Det vore toppen om ni som deltar kan ta många foton från specialen, inte bara på hundarna utan även på annat som händer runt ringen, och sända till föreningens mailbox. Vi planerar ett fullmatat reportage i Röda Hund nr 3/22 och det är alltid roligt med många bilder. 

Jag ser fram emot att träffa er på kvällen den 2 juli, då vi ses för gemensam grillning och - inte minst - en trevlig pratstund.

 

Som ni vet har vi under en period haft en insamling till djuren i Ukraina, där ni varit väldigt generösa med era bidrag. Vi har beslutat avsluta insamllingen den 30 juni, då vi sänder in de sista insamlade pengarna till Djurskyddet i Sverige. De för vidare pengarna till olika organisationer, hjäpen är otroligt uppskattad.
Fram t o m 30 juni kan du alltså swisha ett bidrag till föreningen på 1234352571, märk bidraget UKRAINA. Efter avslutat insamling kommer vi redovisa det totala resultatet. Stort och varmt tack till alla er som bidragit till föreningens insamling! 

 

Vi har så smått startat planeringen inför år 2024 då vår förening firar 40-års jubileum. Vi har en del tankar och idéer, och till en del av dem undrar jag om vi har någon medlem som är AD som skulle kunna tänka sig att hjälpa till? Hör gärna av dig till mig på föreningens mailbox, info@irish-terrier.se.

 

Tina Soini
Ordförande

 

220609

Hej alla medlemmar,

Nu närmar den sig - årets rasspecial, den första på ett par år! Denna gång i Borås den 3 juli.

Sista anmälningsdag är den 13 juni, så det är hög tid att anmäla dig och din IT :-)

Jag ser fram emot att träffa er på kvällen den 2 juli, då vi ses för gemensam grillning och - inte minst - en trevlig pratstund.

Jag vet att jag tjatar lite nu, men vill du ha din hund bedömd och inte vill ställa ut i de vanliga utställningsklasserna, så rekommenderar jag att du anmäler till Kom som du är-klassen. Det betyder att du som är nybörjare/osäker på både utställning och utställningstrimning ändå kan delta för att få en bedömning. Där kommer finnas många på plats som kan hjälpa dig med tips och råd. Passa på tillfället! Mer information hittar du under Kalendarium.

Alla som deltar i utställningen får fin rosett och pris!

Vi behöver fler lotteripriser

Vi kommer även ha ett lotteri, och till det behöver vi fina priser på prisbordet. Har du något du kan tänka dig att skänka till föreningen? Det skulle uppskattas – sänd mig gärna en mail till info@irish-terrier.se.

Vi ses väl?

Vi hoppas att så många som möjligt vill passa på tillfället att träffa andra Irländska Terriers med sina hussar och mattar och ser fram emot en trevlig sammankomst på lördagskvällen.

Jag hoppas vi ses i Borås!

Tina Soini
Ordförande

 

220525

Hej alla medlemmar,

Nu stundar äntligen den varma årstiden. Aktiviteterna är i full gång. Träningar och tävlingar i olika grenar som exempelvis Nosework och Rallylydnad, och utställningar som löser av varandra.

Nu är det också hög tid att anmäla sig till årets Rasspecial i Borås den 3 juli, anmälningstiden går ut den 13 juni.

Vill du ha din hund bedömd men inte ställa ut i de vanliga utställningsklasserna, så rekommenderar jag att du anmäler till Kom som du är-klassen. Det betyder att du som är nybörjare/osäker på både utställning och utställningstrimning ändå kan delta för att få en bedömning. Där kommer finnas många på plats som kan hjälpa dig med tips och råd. Passa på tillfället! Mer information hittar du under Kalendarium.

Alla som deltar i utställningen får fin rosett och pris!

Vi behöver lotteripriser

Vi kommer även ha ett lotteri, och till det behöver vi samla in priser. Har du något du kan tänka dig att skänka till föreningen? Det skulle uppskattas – sänd mig gärna en mail till info@irish-terrier.se.

Vi ses väl?

Vi hoppas att så många som möjligt vill passa på tillfället att träffa andra Irländska Terriers med sina hussar och mattar och ser fram emot en trevlig sammankomst på lördagskvällen.

Jag hoppas vi ses i Borås!

Tina Soini
Ordförande

 

2022-03-28

Hej alla medlemmar!

Våren är långt gången och klockan har gått in i sommartid. Coronarestriktionerna har lättat och vi kan äntligen träffas på träningar, tävlingar och utställningar. Det känns underbart, om än lite ovant efter den här långa tiden av restriktioner.

På tal om utställningar hoppas jag att ni inte missat att årets Rasspecial går av stapeln söndagen den 3 juli i Borås. Rasen kommer att dömas av rasspecialisten och uppfödaren Kevin Anderson från England. Förutom de vanliga klasserna har vi även en Kom-som-du-är-klass där den som vill prova att ställa ut sin hund kan delta (hunden behöver inte vara trimmad). Passa på tillfället att få vägledning och råd av erfarna utställare! SKK har utställning på samma plats på lördagen, så det finns möjlighet till två utställningar under samma helg.

 Vi har reserverat ett antal stugor som finns att hyra på campingen intill utställningsplatsen och där finns även ställplats för husbilar. På lördagskvällen ses vi för gemensam grillning. All information finner du i Kalendariet. Jag hoppas vi ses där!

 När det gäller aktivitetshelg så kan vi av olika anledningar tyvärr inte bjuda in till en sådan i år, det lyckades inte, vilket vi är ledsna över. Men vi planerar att prioritera en aktivitetshelg nästa år, med många olika aktiviteter och prova-på grenar – vi har massor med idéer!  Nästa år blir det alltså aktivitetshelg men ingen rasspecial, så passa på att anmäla dig till och delta på årets.

Glädjande nog har engagerade medlemmar hittills i år arrangerat flera IT-promenader, det har varit teoripass med Mera Hund, St Patrick’s Day promenad i Stockholm och på kommande är en prova-på dag i Västerås (som redan är fulltecknad). Stort tack till er som ordnar!              

I september har vi reserverat 8 platser för BPH i Östervåla – finns också att läsa om i Kalendariet. De brukar bli bokade rätt snabbt, så säkra din plats om du är intresserad. Jag har själv gjort både MH och BPH med några av mina hundar, det är jättekul och mycket lärorikt.

Stort tack till alla er som swishade bidrag till vår insamling till drabbade djur i Ukraina! Det var med stor glädje som vi sände den första inbetalningen på 5 450 kr till Djurskyddet i Sverige som tillsammans med in europeiska paraplyorganisation hjälper Ukrainas djur. Insamlingen pågår fortfarande, så det går ännu att sända bidrag till swish 1234352571. Märk bidraget med Ukraina. Tack!

Tina Soini
Ordförande

 

2022-03-09

Svensk Irländsk Terrierförening (SITf) ställningstagande gällande Ukraina

Svensk Irländsk Terrierförenings styrelse behandlade vid sitt styrelsemöte 7 mars situationen i Ukraina.

Vi, liksom många andra föreningar och hundvänner runt om i världen, anser att Rysslands aggression mot Ukraina är helt oacceptabel. Vi känner djup sympati för alla människor i Ukraina, för våra hundvänner och för deras hundar. Vi känner också sympati för våra ryska och belarusiska hundvänner som utan egen inblandning blivit försatta i denna situation.

Insamling

Styrelsen beslutade att starta en insamling och vi hoppas föreningens medlemmar och medlemmar i föreningens Facebook-grupp vill bidra till insamlingen.

Swisha ditt bidrag till 1234352571 och märk bidraget med UKRAINA.

Insamlade medel går oavkortat till Djurskyddet i Sverige som tillsammans med sin europeiska paraplyorganisation Eurogroup for Animals hjälper Ukrainas djur. Pengarna skickas därifrån vidare till systerorganisationer som finns på plats i Ukraina och i närliggande länder. Vi har valt Djurskyddet i Sverige för att det är en seriös organisation som har ett 90-konto.

Läs mer om Djurskyddets insamling till Ukraina på www.djurskyddet.se/aktuellt/ukraina

Vi hoppas på ditt stöd för Ukrainas djur.

För SITf styrelse

Tina Soini
Ordförande 

 

2022-02-22

Hej alla medlemmar,

Det digitala årsmötet avhölls som planerat den 19 februari. Vi var 44 röstberättigade medlemmar som deltog, vilket är lite av ett rekord!

I nästa nummer av Röda Hund finns information om årsmötet. Sedan tidigare finns alla dokument att läsa här på hemsidan under fliken ’Föreningen’.

Undertecknad valdes till föreningens nya ordförande och även två ledamöter och två suppleanter blev nya namn i styrelsen, som direkt efter årsmötet genomförde ett konstituerande möte för att fastställa roller. Under fliken ’Föreningen/Styrelse och Övriga kontakter’ finns alla uppgifter till den nya styrelsen.

Den nya styrelsen besitter stor erfarenhet och kunskap av Irländsk Terrier, av rasklubben och av föreningsarbete. Jag ser fram emot att få samarbeta med dem och med övriga förtroendevalda i olika kommittéer och andra ansvarsområden. Initialt har vi en hel del att sätta oss in i och det är en del överlämningar som skall göras från tidigare förtroendevalda. Vi har alla tagit oss an uppgifterna med stor motivation och energi.

I ett senare nummer av Röda Hund kommer det att finnas en presentation av den nya styrelsen.

Christina ’Tina’ Soini
Ordförande 

 

2022-01-21

DIGITALT ÅRSMÖTE!

Styrelsen beslutade igår att på grund av den rådande smittspridningen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer föreningens årsmöte att hållas digitalt lördag den 19 februari kl. 14.00. Mötet sker med stöd av programmet ZOOM. Detta förutsätter en fungerande anslutning till internet via en surfplatta, smartphone eller dator. Ta gärna del av SKK:s lathund för digitala årsmöten. Den finns på SKK:s hemsida.

Detta gäller som en första kallelse till årsmöte. Närmare instruktioner beträffande deltagande och anmälan kommer publiceras senast 21 dagar före årsmötet. De medlemmar vars e-mailadress vi har tillgång till kommer även att få en kallelse per e-mail.

Ordförande Lennart

2022-01-03

GOTT NYTT ÅR medlemmar och irländska terriervänner!

Nytt år, nya insatser. Det ljusnar i horisonten och det ljusnar i sinnet och kanske kommer denna corona/covid eller vad man vill kalla det at överge oss eller lugna ned sig. Livet kan kanske återgå till det någorlunda normala igen.

För oss inom föreningen finns närmast på dagordningen årsmöte föregånget av en första presentation och diskussion av ras – det dokument som är vägledande för avelsarbetet. Gå till fliken Föreningen/Årsmöte 2022 och ta del av vad som står där. Sammankomsten äger rum på Svenska Kennelklubben i Rotebro den 19 februari med början klockan 10.00. Jag hoppas att så många som möjligt kan komma om nu inte restriktionerna kring covid tvingar oss att endast hålla ett digitalt årsmöte. Föreningen bjuder på fika och lunch. Dessutom har vi bokat en guidning på SKK:s museum. Missa inte detta! Anmälan till lunchen görs till sekreteraren på info@irish-terrier.se.

När det gäller årsmötet så räknar styrelsen med att lägga ut sedvanliga handlingar på hemsidan så snart som möjligt. Förslag till innehåll i verksamhetsplanen mottages tacksamt. Val till styrelsen ska naturligtvis ske. Lite knepigt är det i år, eftersom inte någon har varit villig att arbeta i valberedningen. Svagt tycker jag. Därför har jag i egenskap av ordförande fört diskussioner med enskilda styrelseledamöter. Mandattiden går ut för Mats Holm (idag v. ordf.) och Karin Carlsson (idag kassör). Båda är villiga till at omväljas. Mandattiden går även ut för Susanne Elow och Magdalena Uthberg. De är idag suppleanter och är villiga att omväljas. Vår utmärkta sekreterare Karin Altahr-Cederberg och Lena Christensson har ett år kvar på mandattiden. Även min mandattid som ordförande löper ut (ettårigt mandat). Jag kan tänka mig att kandidera för ännu ett år. I själva verket ser jag fram emot ett år med att kunna utveckla "normal" verksamhet - vad det nu kan vara. Men med detta sagt så det givetvis öppet att föreslå andra kandidater till styrelsen. 

Jag tillönskar alla medlemmar en god fortsättning. Även icke-medlemmar omfattas av denna välgångsönskan, men gör slag i saken och bli medlem!

Ordförande Lennart

 

2021-12-20

Svar beträffande synpunkter på styrelsens preliminära beslut att förlägga en aktivitets och utställningshelg till Sollefteå samt frågor om trimkurs

Styrelsens aktivitetskommitté har inventerat möjligheterna att förlägga en aktivitetshelg till Sollefteå och i anslutning till denna anordna en inofficiell klubbutställning. Avsikten med ett sådant samarrangemang är att kunna locka ägare som primärt inte är intresserade av aktiviteter och utställning att delta. Det blir också ett utmärkt tillfälle att möta andra IT-ägare och utbyta erfarenheter. En gemensam middag stärker också samvaron. Den senast genomförda aktivitetshelgen i Arvika vittnar om detta.

Styrelsens beslut är preliminärt och en vidare analys och planering får vara avgörande. Det är också den tillkommande styrelsen (efter årsmötet den 19 februari) som fattar det slutgiltiga beslutet.

Frågan om alla i styrelsen kommer att delta är hypotetisk eftersom det blir delvis en ny styrelse efter årsmötet.

Förutsättningen är följande. Föreningen förfogar över samtliga lokaler och mark från den tidigare Statens hundskola utan kostnad. Där finns utrustning för agility, rallylydnad, nosework etc. Det finns dessutom mark för eventuellt viltspårprov. Där finns också fullständig utrustning för utställning.

I anslutning till anläggningen finns hotell, vandrarhem och uppställningsplats för husbilar. Det finns en restaurang på området.

Domaren, Mr. Kevin Anderson ska bekräfta om han kan och har möjlighet att komma. Han har tidigare accepterat billigaste möjliga flyg (c:a 2000 kronor). Vi förutsätter att någon ”frivillig” kan åta sig att transportera Kevin till Sollefteå. Kostnad för honom där blir mat och logi.

Antalet deltagande hundar på utställningen har uppskattats till 30. Eftersom det är en inofficdell utställning finns möjlighet att anordna specialklasser för kastrerade hundar till exempel. Den som lever får se…Målsättningen ska dock vara att få så många hundar som möjligt att delta på utställningen.

Trimkurs med John Averis

Denna kommer naturligtvis inte att ske samtidigt som aktivitetshelgen. Bakgrunden är att våra (Kristina Girhagen, Anette Bodin och Lennart Ståhle) har resulterat i en förfrågan till John om han är intresserad av att hålla en demonstration/trimkurs i Sverige. Han har accepterat och hans resa finansieras av tidigare nämnda trio. Kursen kommer att ske i Sollefteå i föreningens namn, vilket innebär att medlemmar deltar utan kostnad. Övriga får betala en avgift. Principen blir företräde för medlemmar: först anmäld får plats.

Föreningens 40 års-jubileum

Styrelsen har börjat diskutera uppläggningen av föreningens 40-årsjubileum. Inget är naturligtvis fastställt ännu. Vi förutsätter dock att jubileumsutställningen äger rum på lämplig ort i södra Sverige (=söder om Stockholm). Det finns också förutsättningar för andra aktiviteter under året och styrelsen skulle gärna se ett engagemang från fler medlemmar. Den nuvarande styrelsen har för avsikt att, om den får förnyat förtroende, utse en jubileumskommitté. Förslag till ledamöter emotses.

Lennart Ståhle
Ordförande

 

2021-11-06

Hej alla irländar-vänner och medlemmar!

Nu verkar de mera stränga restriktionerna med anledning av COVId-19 upphöra. Men fortfarande
gäller det att iaktta en viss försiktighet. Men visst ska det bli trevlig och skönt att livet kan återgå till
någorlunda gängor.

Det har på sätt och vis varit ”påfrestande ”eller frusterande att vara ordförande för en förening där
nästan all verksamhet är inställd. Föreningens medlemmar kan dock glädjas åt att styrelsen är lojal
och positiv samt att det har varit möjligt att anordna en del aktiviteter som promenader och
trimträffar. Dessutom har vi lyckats att anordna och reservera platser för BPH på några platser i
landet.

Nu stundar ett nytt verksamhetsår. Det inleds med årsmötet den 19 februari. Vi ska hålla till på SKKs
kansli i Rotebro. Jag hoppas på en bred uppslutning. Vi ska inleda dagen med presentation och
diskussion kring RAS, det dokument som anger strategier för aveln. Det är inledning för en revision
som ska ske under 2022. Dokumentet finns att läsa på hemsidan under rubriken ”Om rasen”. Alla är
välkomna med frågor och synpunkter och vi återkommer med ytterligare tillfällen kring RAS.

Lördagens övningar fortsätter med en guidad visning av SSKs museum. Missa inte det! Och missa inte
heller den följande lunchen som föreningen inbjuder till.

Därefter blir det årsmöte. Detta är särskilt viktigt efter som det ska väljas en ny sammansättning av
styrelsen. I tur att avgå är undertecknad som ordförande, Mats Holm och Karin Carlsson (idag kassör)
samt suppleanterna Susanne Elow och Magdalena Uthberg. Det märkliga är att det inte finns någon
valberedning. INGEN har velat ställa upp till viktiga post i föreningen. Märkligt tycker jag. Därför
kommer vi att ha den ordningen att undertecknad, ordförande fungerar som valberedning. Förslag
beträffande ledamöter kan ställas till mig. När det gäller mitt eget uppdrag så ställer jag självfallet
min plats till förfogande. Personligen är jag inte speciellt angelägen om att kandidera för ytterligare
ett år.

Nästa styrelsemöte äger rum den 9 december. Styrelsen ska då diskutera verksamheten för 2022.
Kom med förslag. Vi ska anordna en aktivitets- och utställningshelg i slutet av augusti. Men mer input
behövs!

Titta in i IT-butiken. Där finns en ny almanacka för 2022 och fina julkort som Christina Soini har gjort.
Dessutom reflexvästar, mössor och mycket annat.

Lev väl och på återhörande

Ordförande Lennart

 

2021-09-26

Det var ett tag sedan jag skrev i nyhetsbloggen. Orsaken är att det inte finns så särskilt många nyheter att rapportera och har man inget att säga så är det bättre att avstå från att skriva. Det förefaller inte heller som det är särskilt många som saknar dessa rader.

Vi har nu avverkat nästan hela 2021. Av kända anledningar har föreningens aktiviteter inskränkt sig till gemensamma promenader som har initierats av olika medlemmar.

Tävlingsverksamheten har också kommit igång med prov och utställningar. Just när det gäller utställningar så är mitt intryck att vissa klubbar försöker ”komma i fatt” underskottet på utställningsfronten genom att anordna dubbelutställningar. Det kynologiska värdet av detta är enligt min mening tveksamt. Snarare borde det kanske övervägas att minska på antalet utställningar. Fler utställningar är ur kvalitetssynpunkt tveksamt. Terrierklubben och SKK borde istället sikta på att skära ned antalet. Men det är min egen privata åsikt.

Styrelsen har möte den 30 september och då ska vi försöka få struktur på verksamheten 2022. Vi tar gärna emot synpunkter och förslag till detta. 

Planen är att årsmötet ska äga rum under februari månad. Det blir ett lite märkligt årsmöte. Vi har idag ingen fungerande valberedning. De ledamöter som stod i tur att av gå vid det inställda årsmötet i år står också på tur att av gå nästa år. Mandatet som ordförande löper på ett år i taget och således ska det tas fram ett förslag på ordförande. Det är för mig personligen ingen hjärtesak att vara ordförande i föreningen. Finns det förslag på andra träder jag gärna tillbaka.

Utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar ska vi börja uppdateringen av. Den diskussionen äger rum utanför årsmötet och ska vara öppen för alla medlemmar. Vi hoppas också att vi får plats för annat under årmötesdagen, vars datum styrelsen beslutar om. Mer om detta senare alltså.

Till sist: det senaste numret av Röda Hund var osedvanligt magert, Det berodde på att vi hade fått väldigt få bidrag. Till nummer 4 hoppas jag på fler bidrag och så annonser.   

Ordförande Lennart

 

2021-05-19

Trots att det går mot ljusare och varmare tider ligger corona-pandemin som en våt filt över alla aktiviteter. Jag gläds över att få läsa och bli informerad över vad som sker inom irländarkretsar i vårt avlånga land: promenader, trimträffar och träningar olika slag. Vad duktiga och företagsamma ni är!

Föreningen har nu cirka 300 medlemmar. Genom en särskild värvningskampanj till IT-ägare som inte är medlemmar försöker vi att öka medlemstalet. Då måste vi kunna ha något att erbjuda och därför är vi beroende av all er som har förklarat att ni ställer upp som samordnare för träning, promenader, trimning eller allmänt bus. Vi behöver fler som "samordnare" för sådana aktiviteter. Just enkelheten är grunden. Ett meddelande om tid, plats och aktivitet på föreningens FB-sida räcker för att komma i gång. Fika, korvgrillning och likande bjuder gärna föreningen gärna på.

När det gäller aktiviteter för resten av året har styrelsen gjort bedömningen att det inte är möjligt att genomföra en gemensam aktivitets- och utställningshelg i augusti. Smittläget kommer, trots omfattande vaccinationer att vara osäkert. Flera av länsklubbarnas utställningar är också inställda under tidig höst. Vi får därför under hösten förlita oss på lokala initiativ.

Den medlemsenkät som har funnits utlagd på föreningens hemsida är nu stängd. Den har varit öppen längre med förhoppningen på att fler skulle besvara den. Det kom ganska få svar – 58 stycken – en besvikelse. Jag hade hoppats att vi skulle få ett rejält underlag för fortsatta diskussioner om verksamheten i föreningen.

Jag har med intresse noterat framväxten av bedömningar utan konkurrens. De verkar ha blivit väldigt populära. Kanske kan dessa utvecklas som ett intressant komplement till vanliga utställningar. Redan under 1980-talet framförde jag detta i egenskap av vice ordförande i hunduppfödarföreningen till SKK. Man var då helt oförstående och ointresserad. Men tiderna förändras.   

Ta hand om er där ute!

Ordförande Lennart

 

2021-04-10

Hej alla medlemmar!

Styrelsen hade telefonsammanträde den 8 april på kvällen. I princip går det ju bra bara man är väl förberedd. Men ärligt talat det skulle vara väldigt trevligt att möta styrelsens ledamöter face-to face. Jag tror personligen att våra överläggningar skulle berikas.

 • Vi har fått en inbjudan till Viltspår-SM för terrier. Det sker den 20 juni i Östergötland och Örebro län. Det finns några duktiga irländarekpiage som vi gärna vill anmäla. Föreningen står för anmälningsavgiften, som är 500 kronor. Övriga kostnader betalas av den tävlande. Se separat skrivelse från Terrierklubben. OBS! Anmälan sker till vår sekreterare.

 • Via Svenska Terrierklubben har vi fått en lista över hundvänliga hotell: https://mailchi.mp/4c857b0834cb/hundvnliga-hotell?e=8c498205f6
  Ett av hotellen: Häringe slott har anknytning till rasen. Där bodde tidvis Margeurite Wennergren, kennel Nabben. Mysigt ställe. Det skulle vara kul att anordna en irländarträff där… 
 • När det gäller aktivitets-helgen i slutet av augusti vilar styrelsen på hanen. Vi vill se hur smittläget utvecklas/förändras innan vi börjar men en skarp planering. 
 • När inga andra mer omfattande aktivteter går att anordna gläds vi åt de hundpromenader och annat som sker under föreningens täckmantel. Vi är beredda att stödja sådana med bidrag till fika, krovgrillning etc. Anmäl Dig gärna om du vill vara med och anordna hundpromenader eller träning för irländare. 
 • Nummer 4 av Terrierposten ska ha fokus på irländsk terrier. En struktur för föreningens bidrag börjar växa fram: Historisk översikt; dagens situation: registreringar, hälsoläget, reflektioner från några uppfödare; några extriördomares synpunkter på rasens nuvarande status; erfarenheter av att arbeta med rasen: lydand, rally, räddning, nosework m.m.; "att leva med irländsk terrier": bidrag från valpköpare. Ja ungefär så har vi tänkt att disponera utrymmet i Terrierposten. Vi bhöver era bidrag och bilder till detta! 
 • Till sist: Glöm inte att besvara MEDLEMSENKÄTEN! Vi har inte fått så många svar. Vi vill gärna höra åsikter om aktiviteter, Röda Hund m.m. Det tar bara några minuter att svara. Länk finns här på hemsidan. 

Ha det så gott i den spirande vårsolen!

Styrelsen genom ordförande Lennart

 

2021-04-01

Hej alla irländar-vänner och medlemmar!

Visst vore det skönt att kunna konstatera att det här med covid-19 pandemin vore ett april-skämt? Men det är tyvärr inte så. Realiteten är bister, tråkig och ganska utsiktslös för närvarande. Det gäller att  ta till vara det som går: trevliga promenader med våra röda fyrfotingar och samvara med våra närmaste. Lättnaden från restriktioner förefaller vara långt borta. Det speciellt om man som undertecknad tillhör riskgruppen. Men nu skiner solen här hos mig, både på onda och goda.

Utställningsverksamheten har krympt till det minimala. Idag skulle den anrika National Terrier utställningen ha ägt rum i Stafford, England. Åk dit när den kommer i gång. Det är en upplevelse. Crufts dog show är inställd och de flesta engelska utställningar har gått i vänteläge. Något som förvånar mig är att SKK och länsklubbar räknar med att utställningarna kan komma igång från mitten av juli. Ganska optimistiskt tror jag.

På nästa styrelsemöte, den 8 april, ska vi diskutera om och hur vi kan anordna ett corona-säkert alternativ till aktivitets- och utställningshelgen i slutet av augusti. Förslag mottages tacksamt och vi återkommer med besked.

RÖDA HUND; känns den igen och blir den läst? Saknar ni intressanta bidrag? Ta och skriv något själv. Viljan att medverka är stundtals mycket svag och näst intill obefintlig. Vi behöver Ditt bidrag! Efter det senaste numret har en mindre debatt blossat upp kring Marie Södergranns artikel ”När valpen kommer hem till Dig…” Jag har fått frågor om föreningen står bakom de åsikter om valpträning som framföra i artikeln. Föreningen gör inte det och det borde ha framgått att det inte är en ”officiell” ståndpunkt. Å andra sidan vill jag gärna uppmana de som har en annan uppfattning bidra med inlägg i Röda Hund.

Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, har i sitt senaste blogginlägg från ”Forskningsfronten Han redovisar där forskning kring tvång och belöning när det gäller träning av hundar. Han avslutar sitt inlägg sålunda ” Forskarna drar slutsatsen att bestraffningsbaserad träning riskerar att försämra hundars välfärd både under själva träningen och efter att den är färdig. Det här är den första experimentella studien av träningsmetoders effekter och den ger starkt stöd åt tidigare rapporter”. (http://www.perjensen.se/etologi/fran-forskningsfronten/)

Glad Påsk!

Ordförande Lennart
 

2021-03-08

Tillägg till hemsidan

 • Under fliken ”Om rasen / Avel och hälsa" finner ni en artikel som sammanfattar resultatet av hälsoenkäten. Artikeln publiceras också i Röda Hund. När tiderna – coronaläget – ska vi kalla till en avels-och hälsokonferens. Mer om detta senare alltså. Det allmänna avsnittet under avel och hälsa genomgår också en översyn och uppdatering.
 • Med anledning av att vi har publicerat årsbokslutet har vi fått frågor om en del utgiftsposter. Vår kassör Karin Carlsson har därför lämnat förklaringar till dessa ökade utgifter. Dessa förklaringar finna att finna under fliken Årsmöte 2021.

BPH

Fram till och med 2020 har totalt 122 irländska terriers genom gått BPH. Föreningens målsättning är att minst 150 hundar ska ha genomgått BPH vid utgången av 2021. Det är för närvarande hög efterfrågan på BPH-platser. Av de anledningen har föreningen reserverat två tillfällen för enbart irländare. Så ta tillfället och anmäl Din hund. Det är också intressant att se flera individer av samma ras på BPH. Den 11 september har vi reserverat plats på Skaraborgs kennelklubb, Håkantorp, Vara och den 2 oktober vi reserverat platser hos Anna och Leif Forsberg, Nyåker i Östervåla. Kontaktuppgifter finns i kalendariet.

 

Nya valpar

År 2020 registrerades det 57 irländska terriervalpar – en viss ökning från de föregående åren. Det är också fortsatt en hög efterfrågan på valpar, vilket i sig är glädjande. Många förfrågningar kommer från tidigare ägare och personer som vill ”byta ned sig en storlek” på hund. Styrelsen vet att våra ansvarsfulla uppfödare tar väl hand om dess förfrågningar.

Styrelsen noterar med glädje och tillfredsställelse att det sker promenader och andra aktiviteter i vårt avlånga land. Fortsätt med det!

Besvara vår medlemsenkät! Vi vill höra Din åsikt om verksamheten. Kom igång!

Styrelsen genom ordförande Lennart

 

2021-03-03

Nu finns alla handlingar inför det inställda/framflyttade årsmötet utlagda här på hemsidan. Som jag skrev tidigare att ambitionen var att dessa skulle läggas ut den 15 februari, men så blev det inte. Anledningen till denna försening var att vi ville att årsredovisningen skulle vara underskrivna av alla ordinarie ledamöter. Denna exercis tog längre tid än beräknat. Något vi lär oss till nästa år. Då ska vi ha ett årsmöte som behandlar de två sistlidna åren. Då om inte tidigare hoppas jag att vi kan ha en diskussion om föreningens verksamhet och hur den ska organiseras. Den som har synpunkter och vill framföra dem redan nu är välkommen att skriva till oss i styrelsen.

Styrelsen sammanträder den 4 mars, nu på torsdag. Ärenden på föredragningslistan blir naturligtvis att diskutera hur vi ska ordna med verksamheten nu med ökande restriktioner. Vi kommer noga att följa utvecklingen för att kunna avgöra huruvida aktivitets- och utställningshelgen den 28 – 29 augusti kan genomföras. Vi kommer också att sjösätta en medlemsenkät som jag hoppas att ALLA besvarar. Svaren är viktiga för framtiden.

Fortsätta att träffas på promenader och andra aktiviteter. Det är viktigt för oss alla, både hundar, mattar och hussar. Tag hand om er och var försiktiga! Ni har väl köpt vårt specialdesignade munskydd från IT-shopen?

Ordförande Lennart

 

2021-02-18

Hej alla medlemmar i föreningen!

Nytt år nya möjligheter och nya insatser…

Årsmötet är som alla säkerligen har observerat flyttat till nästa år. Det betyder att styrelsen sitter kvar under 2021 och att årsmötet 2022 kommer att behandla verksamheten för åren 2020 och 2021. Väl optimistiskt planerade styrelsen att publicera verksamhetsberättelse, bokslut, revisorernas berättelse samt budget och verksamhetsplan för 2021. Vi klarade det inte. Vi var för tidsoptimistiska. Vår webbmaster, Anne, har väntat på handlingarna, men är helt utan förskyllan för dröjsmålet.   Bokslutet cirkulerar mellan styrelseledamöterna för underskrift. Det är förvisso redan fastställt av styrelsen. Nu lägger vi ut verksamhetsberättelsen och verksamhetsplanen, under fliken ”Årsmöte”. Övriga handlingar ska finnas tillgängliga inom en snar framtid.

Det är styrelsens förhoppning att vi kan genomföra det som vi har föresatt oss att göra. Just nu ser det inte alltför hopp fullt ut, men vi ska noga följa ut- (av-)vecklingen av coronarestriktionerna och vara beredda att sätta igång. Det viktigaste är att alla som kan och har lust reserverar den 28 och 29 augusti för en aktivitets- och utställningshelg. Styrelsen återkommer med information om plats och planerade aktiviteter. Vi anser att det är viktigt att det åtminstone finns ett tillfälle där alla hugade medlemmar har möjlighet träffas och lära känna varandra trots avstånden i vårt avlånga land.

Styrelsen gläds åt alla er tappra som samlas på olika ställen i landet för promenader med era hundar. Det är så fantastiskt att läsa om era träffar på Facebook och i Röda Hund. Föreningen är beredd ”stötta” detta genom att mot kvitton ersätta för fika eller krovgrillning. Så sätt igång! Två irländare räcker för en gemensam aktivitet…

Ta hand om er därute, snart blir det varmare!

Ordförande Lennart
 

2021-01-22

Nytt år, men inte särskilt många nyheter. Corona-restriktionerna gäller fortfarande. SKK:s centralstyrelse har beslutat:

 • All verksamhet inom SKK-organisationen som samlar fler än åtta personer ställs in. I antalet åtta ska även funktionärer räknas in.
 • Verksamhet inomhus ska inte genomföras.
 • Verksamhet utomhus som inte samlar fler än åtta personer kan fortfarande genomföras men med stor hänsyn till de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.
 • Länsklubbarnas utställningar är inställda t.o.m. 25 april. 

Detta påverkar naturligtvis föreningens verksamhet. Vid torsdagens styrelsemöte (21 januari) diskuterade styrelsen arrangerandet av årsmötet för 2021. Enligt den kallelse som finns på hemsidan ska vi hålla ett årsmöte som ett förenklat årsmöte på webben under tre dagar: 26, 27 och 28 februari. Förberedelserna är i full gång. 

Dock med tanke på det ringa intresse som låga deltagarantal vid fjolårets möte har styrelsen beslutat att flytta fram årsmötet till 2022. Genom beslut av SKK och Svenska terrierklubben finns denna möjlighet för de föreningar, som 2020 hade ett fysiskt årsmöte. Detta innebär att mandatperioden förlängs fram till 2022 de ledamöter vars mandatperiod skulle utgå i år. Sedvanliga årsmöteshandlingar: verksamhetsberättelse, årsbokslut, revisionsberättelse, verksamhetsplan och rambudget kommer att finnas tillgängliga på hemsidan under fliken för årsmötet från och med den 15 februari. 

Vi hoppas att restriktionerna hävs under våren/försommaren. Det finns mycket att hämta in: avels-och uppfödarkonferens, aktivitets- och utställningshelg, hundpromenader och andra aktiviteter tillsammans. 

Härda ut, var försiktiga!

Ordförande Lennart
 

2020-12-11

Styrelsen hade ett möte den 10 december. Man kan fundera över varför styrelsen träffas så ofta. Jag tycker att det finn nu, särskilt i dessa tider, att upprätthålla kontakten med alla ledamöter, och vi är ju inte så många.

Verksamhetsplanen för 2021 var naturligtvis en huvudfråga. Vi vill fortfarande få inspel till denna.

Under nästa år kommer vi att anordna BPH. Det är angeläget att vi får så många hundar som möjligt till BPH. Vi har ett bokat datum den 2 oktober hos Anna och Leif Forsberg, Nyåker i Östervåla. Vi återkommer med bokade tider för andra delar av landet. Att tiden är bokad innebär att föreningens medlemmar har förtur. Sedan går det naturligtvis att anmäla sig på tider som är lediga hos andra arrangörer.

Vi kommer att genomföra medlemsenkäten under våren 2021. Viktig för föreningens framtid. Styrelsen vill höra just era åsikter och tankar. Det går ju också bra att utanför enkätkonceptet höra av sig direkt till styrelsen i någon fråga.

Hälso- och avelskonferens ska vi genomföra. Vi ska diskutera hälsoläget mot bakgrund av vår enkät och vi ska diskutera aktuella avelsfrågor. Alla är välkomna!

Jag hoppas också att vi kan anordna en aktivitetshelg och i samband med denna vår rasutställning. Kevin Anderson är fortfarande villig att döma, men det beror naturligtvis på Corona-läget

Första året som ordförande förföreningen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig…Men vad blir det? Jag är glad att arbeta tillsammans med en målveten styrelse. Vi vill fortsätta att förvalta rasen. Tack alla för detta. Ett verkligt tack ska också riktas till vår hälso- och avelskommitté, webbredaktör, FB-ansvarig och alla andra som bidrar till vår förening.

Jag önskar er alla en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!

Ordförande Lennart
 

2020-11-15

Styrelsen hade sammanträde den 12 november. En punkt var förberedelser för årsmötet, som måste hållas digitalt enligt SKK:s rekommendationer. Se kallelsen under fliken Föreningen/Årsmöte 2021. Verksamhetsplanen diskuterades. Alla inspel till verksamhetsplanen mottages tacksamt till undertecknad. Vi ska genomföra en digital medlemsenkät för att samla in era åsikter och förslag beträffande föreningen. En annan viktig aktivitet är att vi vill under året anordna en hälso- och avelskonferens. Där ska vi bland annat muntligt redovisa och diskutera resultatet av hälsoenkäten. Svaren bearbetas och analyseras för närvarande. Vi hoppas också, restriktioner mildras att kunna genomföra vår inofficiella rasspecial. Kevin Anderson vill gärna komma under förutsättning att det är möjligt med hänsyn till svenska och brittiska smittskyddaregler.

Röda Hund. Årets sista nummer har glädjande nog varit lätt att fylla. Vår redaktör Maritha gör ett jättejobb! Stort tack. Tack också för alla bidrag! Några bidrag får vänta till nummer 1 /2021. Vi saknar dock regelbundna annonsörer. Nästa år kommer vi att planera för ett tema i varje nummer. Kom gärna med förslag till Lena Christensson och Susanne Elow som ingår tidningskommitté.

För styrelsen genom Lennart Ståhle, ordförande.
 

2020-10-03

Irländarvänner och medlemmar!

Jag hoppas att nia alla är friska och vid gott mod. Ser på FB trevliga aktiviteter och fina söta hundar. Kom och berätta om det i Röda Hund också!

Vi hade styrelsemöte torsdagen den 1 oktober. Inga omvälvande beslut fattades. Men…

Vi kunde konstatera en mycket bra svarsfrekvens på hälsoenkäten. Hela 203 svar har kommit in. Tack för det. Dessa blir ett utmärkt underlag för vårt fortsatta arbete med avels- och hälsofrågor. Låt mig vara tydlig med att det inte är föreningen eller SKK som styr över avelsfrågorna. Det är den enskilde uppfödarens ansvar att göra detta på ett ansvarsfullt sätt. Föreningen kan följa utvecklingen och komma med observationer och i vissa fall rekommendationer, som inte är tvingade.

Styrelsen tog också upp till diskussion det faktum att vi trots påminnelser och förfrågningar inte lyckats få till en valberedning. Det innebär att styrelsen får ta sitt ansvar för föreningen och fungera som valberedning. Inte helt idealiskt. Situationen inför årsmötet den 27 februari är följande: För nyval är posten som ordförande, samt val av två ledamöter och två suppleanter. Samt revisorer. Jag förväntar mig att det kommer förslag till de vakanta platserna till styrelsen. Oviljan att inte fungera som valberedning får mig att fundera över om vi ska ha en förening eller inte. Men det är inte upp till mig att besluta….

På styrelsemötet diskuterade vi också verksamheten för 2021. Vi ska anordna en aktivitets- och utställningshelg i slutet av augusti. Som i år kommer Kevin Anderson att döma utställningen. Vi ska också anordna en avels- och hälsokonferens, öppen för alla. Under året ska vi också genomföra en medlemsenkät om våra aktiviteter och hur vi ska kommunicera med er alla. Är till exempel det optimalt / bäst att publicera Röda Hund fyra gånger per år? Kan man tänka sig att Röda hund blir en årsbok och att medlemmarna får nyheter per email? Ja det är frågor att fundera över.

Så till sist: Röda Hund väntar ivrigt på era bidrag. Manusstopp är den 10 november.

Ha det gott!

Ordförande Lennart

 

2020-09-24

Hej alla medlemmar i föreningen!

Nyhetsblogg låter kanske lite förmätet eftersom det inte finns så många nyheter att rapportera.

En god nyhet: vi har hittills fått 179 svar på hälsoundersökningen. Det är en mycket bra svarsfrekvens, men vi skulle gärna få fler svar för en bättre representativet. Så skynda på och svara. Undersökningen är anonym och den är öppen för alla, även för dem som inte är medlemmar i föreningen. Hjälp oss så att ännu fler svarar. Påminn valpköpare, vänner och bekanta.

En mindre god nyhet: (kanske ingen nyhet). Det har inte inkommit några förslag på ledamöter i en valberedning och vi styrelsen har också gjort fruktlösa försök att övertala medlemmar runt om i landet. Ingen vill. En sista utväg som vi har är att styrelsen själv kommer med ett förslag för nästa styrelse på årsmötet den 27 februari. Det är ingen idealisk situation, men under rådande omständigheter är det en utväg.

Röda Hund. Vi väntar på bidrag från er. Sätt tassarna på tangenterna och skriv. Inget är för oviktigt eller ointressant. Kom också ihåg att julannonsera. Manusstopp är den 10 november. Inte så långt dit. Finns det någon som har tips på företag som kan tänkas annonsera i Röda Hund så tar vi gärna emot det.

Styrelsen har sitt sammanträde den 1 oktober. En viktig punkt är nästa års verksamhetsplan och en medlemsenkät. Kom gärna med inspel och synpunkter!

 

2020-09-14

Hallå alla medlemmar!

Jag är väldigt glad över att vi redan efter en vecka har fått många svar på hälsoundersökningen. Hittills har det kommit 129 svar – ett mer än det totala antalet för fyra är sedan. Tack alla som har bidragit! Fortsätt att skicka in svar. Ju fler svar desto större relevans.

Valberedning. Vid årsmötet i februari lyckades vi inte samla namn till en valberedning. Meningen var att vi skulle välja en sådan på vår IT-helg i slutat av augusti. Så blev inte fallet. Nu får vi utse en valberedning på ett digitalt möte. Men vi behöver kandidater som ställer upp. Trots att jag har frågat ett stort antal medlemmar så finns det ingen som är hågad. Märkligt. Kom nu fram med förslag på namn så kan vi starta ett valförfarande på nätet. Förslag kan skickas till vår sekreterare Karin: karin@stallair.se. Vi vill få förslag före den 25 september.

Visst vi ni bidra till Röda Hund? Vi vill gärna få era berättelser om era hundar och vad ni hittar på med dem. Det kan vara utställning, prov eller övningar. Var med och dela med era upplevelser och erfarenheter! Ni kanske har förslag på företag som kan tänka sig att annonsera i Röda Hund eller på hemsidan. Förslag tack! Glöm inte heller att julannonsera i Röda Hund.

Och så en påminnelse: Teckningstävlingen för barn under 12 år. Vi ser fram emot all fina bidrag.

Nästa styrelsemöte har vi den 1 oktober. Finns det något som styrelsen bör ta upp så hör av er!

Styrelsen genom ordförande

Lennart

 

2020-09-07

HÄLSOUNDERSÖKNINGEN!

Föreningens hälsoundersökning är nu publicerad. Det finns länk till den både här på hemsidan och på Facebook. Undersökningen är öppen för alla både dem som är medlemmar och för dem som inte är medlemmar. Det är angeläget att så många som möjligt svarar för att vi ska kunna få en heltäckande bild av hälsoläget i populationen av irländska terriers.

SVARA DÄRFÖR. TACK FÖR DIN MEDVERKAN!

Ordförande Lennart

2020-08-27

Sommaren är kort även om det mesta faktiskt inte har regnat bort i år. Jag hoppas att alla har haft det gott över sommaren.

Styrelsen hade sitt första möte igår (26 augusti) kväll. Verksamheten är ju ganska stillastående för närvarande. Dock kunde vi konstatera att lovvärda aktiviteter såsom agility, promenader m.m. faktiskt äger rum.

Det viktigaste som kommer att ske i föreningens namn under hösten är hälsoenkäten. Information kommer att finnas i Röda Hund, som utkommer de närmaste dagarna. Det är viktigt att vi får så många svar som möjligt. Enkäten är därför öppen för alla, medlemmar och icke-medlemmar. När enkäten öppnas kommer det att finnas information på hemsidan och på Facebook. Länk till enkäten kommer att finnas på hemsidan.

Vi bör välja en valberedning under hösten. Första steget är att få fram förslag på kandidater. Andra steget är att välja dem. Detta kommer att ske enligt SKK:s rekommendationer. Men först alltså kandidater. Förslag kan skickas till vår sekreterare Karin: karin@stallair.se. Vi vill få förslag före den 25 september.

Styrelsen diskuterade också verksamhetsplanen för 2021. Vi beräknar att årsmötet ska äga rum den 27 februari. Formell kallelse med plats kommer senare. 

Viktiga inslag i verksamhetsplanen som diskuterades var

 • Aktivitets- och utställnings helg. Planeras äga rum 28 – 29 augusti. Plats meddelas senare. Domare för vår utställning blir Mr. Kevin Anderson.
 • Avels- och hälsokonferens.
 • Ökning av deltagare i BPH.
 • Informationsinsatser för att göra rasen mer känd.
 • Uppmuntran och stöd till lokala aktiviteter.

Styrelsen tar gärna emot synpunkter och ytterligare förslag till nästa års verksamhet.

Nästa styrelsemöte äger rum den 1 oktober. 

Till sist: Kom ihåg vår teckningstävling för barn upp till 12 år. Vi väntar ivrigt på bidrag att publicdera i Röda Hund!

Styrelsen genom ordförande Lennart

 

2020-08-19

Stockholm Hundmässa ställs in!

SKK:s Centralstyrelse har beslutat att ställa in Stockholm Hundmässa 2020. Mer om beslutet finns på länken: https://www.skk.se/?newsitem=170547

Ordförande Lennart 

 

2020-07-22

Hej irländarvänner!

Kanske är det fel att kalla detta för ”nyhetsblogg” för det finns inte så värst mycket nyheter att komma med just nu.

När det gäller utställningar och coronapandemin har säkert många redan noterat att länsklubbsutställningar är inställda fram till och med slutet av oktober. Det betyder att den internationella utställningen i Växjö (30 oktober – 1 november) och Stockholms ”hundmässa” (12–13 december) beräknas ske enligt plan. Personligen har jag svårt att se det nu när vi har nåtts av beskedet att till och med Nobel-festligheterna är inställda. I övrigt gäller tidigare rekommendationer: några förändringar i förbudet att vid offentlig tillställning samla mer än 50 personer har inte skett.

I vår omvärld ser vi flera inställda utställningar. World Dog Show i Madrid är flyttad till 17 – 20 december. Med tanke på smittläget i Spanien verkar detta optimistiskt. Flera stora engelska utställningar är också inställda under hösten.

Men det finns andra aktiviteter än utställningar så har ni inte försökt är det bara att ta sig samman och börja. Varför inte kantarellsök? Det finns irländare som är busbra på det.

Lite påminnelser:

 • Glöm inte bort teckningstävlingen för barn under 12 år. Tiden för deltagande går ut den 1 oktober. Resultaten publiceras i Röda Hund nr. 4.
 • Manusstopp för Röda Hund är den 10 augusti. Kom med ett bidrag!
 • Nästa styrelsemöte är den 26 augusti. Finns det någon fråga till styrelsen?
 • Vi ska anordna ett digitalt föreningsmöte för att utse valberedning. Kom med förslag till ledamöter!

Med vänliga hälsningar, er förbundne ordförande

Lennart

 

2020-06-30

TERRIERFULLMÄKTIGE har nu skett och under rådande omständigheter förlöpte det bra via nätet söndagen den 28 juni.

Styrelsen hade i förväg diskuterat punkter som jag skulle ta upp. Det gjorde jag men med väldigt litet gensvar.

Den första punkten handlade om varför inte fullmäktigehandlingarna fanns tillgängliga på nätet för alla medlemmar. Denna fråga möttes av totalt oförståelse av den sittande ordföranden och årsmötesordföranden. Man hävdade att eftersom det var ett fullmäktige så var handlingarna tillgängliga för delegater, som i sin tur kunde sprida dem. För mig är en sådan inställning obegriplig och strider mot all föreningstradition i Sverige. Transparens och delaktighet är honnörsord.

Verksamhetsberättelsen är grunden för att kunna bedöma hur väl styrelsen har skött sitt uppdrag. Tyvärr kan man konstatera att den föreliggande verksamhetsberättelsen var väl summarisk på en del punkter. Det var inte möjligt att utläsa hur många remisser man har besvarat från SKK och dessas innehåll. Vidare hade det t.ex. varit intressant att ta del av antalet ansökningar om domarauktorisation och hur många som har tillstrykts respektive avstyrkts. Tyvärr kan man konstatera att den sittande styrelsen eller övriga delegater inte tyckte att det var väsentlig information

En annan fråga som jag tog upp vid mötet var expansionen av antalet raser som numera inkluderas i terriersgruppen. 1970, för femtio år sedan inräknades 26 terrierraser till terriergruppen. Det senaste tillskottet var då ceskyterrier. Greve Björn von Rosen, skriver i ”Terrierboken”: Vi ha i det föregående sett, hur alla de egentliga terrierna (jag bortser avsiktligt från sådana absurditeter som Boston, Lhassa och Kongo terriers, vilka varken till typ eller ursprung bort hänföras till terriergruppen) stamma från en och samma källa, den gamla engelska jaktterriern. Det är dennes mod, skärpa och jaktiver som ligger till grund för alla dessa i formen varierande utflöden av ”terrier character”.

Idag finns det, enligt verksamhetsberättelsen 37 så kallade ”terrierraser”. En ganska betydande expansion. Min fråga till styrelsen var huruvida det finns djupare kynologiska överväganden att uppta en så kallad ”ny ras i terriergruppen”? Vilka är skälen till att det blir så? Denna fråga ville styrelsen och övriga delegater över huvud taget inte diskutera. Pinsamt för en specialklubb. Det finns enligt min mening anledning att ifrågasätta denna expansion av terriergruppen.

Airedaleterriergillet (ATG) hade en intressant motion om att utöka möjligheterna för terriers att delta i jaktklass med meriter utöver kravet på ”Lägst 3:e pris på grytjaktprov” vilket framstår som okunnigt och nonchalant. Vilken av de mera högbenta terrierraserna klarar av detta? Jag fick igenom ett tilläggsyrkande att styrelsen får i uppdrag att se över möjligheterna att se över kraven för deltagande i jakt-/bruksklass för terriers. Regler ska diskuteras och ses över och detta är regler som behöver en översyn.

Så var årets terrierfullmäktige till ända. Ny ordförande är Johan Norgren och Rickard Hagström blev invald som första suppleant. Välkommen vi ser fram emot Dina insatser Rickard!

Styrelsen hade sitt möte den 24 juni. Huvudagendan var naturligtvis Terrierfullmäktige. Därutöver beslutade styrelsen att inte föra några listor över bästa irländska terrier vare sig det gälle utställning eller prov. Vi tar nya tag nästa år.

Gå ut nu och gläds åt vädret, hundarna och ta hand om er själva. Ha en skön sommar. Vi ses i början av hösten. Styrelsens nästa möte är den 26 augusti.

Tvätta framtassarna och ha det bra!

Ordförande Lennart 

 

2020-06-11

Rapport från styrelsens möte den 10 juni

Vi hade planerat med Mats hjälp ett videomöte, men tekniken ville inte riktigt så vi fick byta till den vanliga telefonkonferensen. Lite trist. Det hade varit roligt att se nyllena på styrelsens ledamöter också och inte bara höra rösten.

Vi konfirmerade beslutet att ställa in helgen i Ånnaboda. Men vi kommer att göra en ny satsning nästa år. Så var beredda!

Vi diskuterade de kommande årens rasutställningar och kom fram till ett enigt beslut att vår officiella utställning (med certifikat) ska ske 2024 då klubben blir 40 år! Utställningar fram till dess kommer att vara inofficiella.

Styrelsen noterade att det sker en hel del spontana aktiviteter ute i vårt avlånga land. Det gläds vi åt och vill gärna på något sätt stötta dessa genom att ekonomiskt bidra till fika, korvgrillning etc. Men det ska vara tydliga medlemsaktiviteter. Vi söker också nya krafter som kan vara ”värdar” olika aktiviteter i föreningens namn. Ta gärna kontakt med BamBam Westberg och diskutera detta (bambamwestberg@gmail.com).

Inför hälsoundersökningen som planeras av avels-och hälsokommittén ska vi köpa in en licens för enkätverktyget ”SurveyMonkey”. Licensen är ettårig och vi kommer även att under året genomföra bland annat en medlemsenkät. De som har synpunkter och förslag beträffande hälsoundersökningen kan vända sig till någon i kommittén. Vår målsättning med hälsoundersökningen är att den ska inkludera så många hudar som möjligt, även icke-medlemmars.

Antalet medlemmar och hur vi ska kunna behålla dem och rekrytera nya vår en självklar punkt för diskussion. Vi står och stampar på cirka 250, men visst skulle det vara bra med fler. Alla måste hjälpas åt för detta!

Röda Hund är alltid en punkt på dagordningen. Vi kunde konstatera att Maritha Andersson gör ett jättebra jobb som redaktör. Men tidningen skriver inte sig själv. Så kom med bidrag! Roligt är att vi har lyckats få Agria att annonsera. Vi fortsätter att leta villiga annonsörer.

Ja det var huvudpunkterna på styrelsemötet. Till sist kunde vi konstatera att årets Terrierfullmäktige sker i digital form den 28 juni. Föreningens representant är jag, ordförande Lennart. Rapport kommer i denna blogg.

Trevlig sommar och njut av sol och värme!
 

2020-06-01

Hej alla medlemmar och andra som läser det här!

Trots allt är det härliga tider nu med värme och sol. Jag är inte särskilt religiös av mig men så här år kommer jag alltid att börja nynna på den välkända psalmen som lyder:

”I denna ljuva sommartid
gå ut min själ
och gläds dig vid
den store gudens gåvor.
Se, hur i prydning jorden står,
Se, hur för dig och mig hon får
så underbara håvor” 

Ja det finns mycket glädjas år så här års. Nu är grönsakslandet sått, jordgubbarna blommar. I dungarna sjunger svarthättor, härmsångare, trädgårdssångare och andra ivriga för att hylla sommaren och värmen. På kvällarna hör jag morkullorna sträcka över huset och enkelbeckasinen gör sina loopar. 

Men visst saknar vi aktiviteter. Utställningar, tävlingar och prov. Jag läser i den internationella hundpressen hur bland annat The Irish Kennel Club har ställt in alla utställningar för 2020. Det börjar nog bli en realitet här i Sverige också även om SKK verkar tveka i det längsta. 

SKK har beslutat att ställa in samtliga länsklubbsutställningar fram till och med den 31 augusti. Även länsklubbsutställningar efter den 31 augusti ställs in. Mer vad som gäller går att läsa på SKKs hemsida: https://www.skk.se/sv/skk-och-covid-19/ 

Men visst går det att träffas, promenera med våra fyrbenta rödingar och ha en hel del skoj i begränsade grupper. Vår FB-sida vittnar om allt det som händer. Föreningen vill stötta aktiviteter med ITs och vi är villiga att sponsra med fika, korvgrillning etc.  Enda kravet är att ni skriver om det i Röda Hund.

VI SÖKER NY AKTIVISTER SOM KAN VARA MED OCH PÅ NÅGOT SÄTT KNYTA SAMMAN ALLA MEDLEMAR! TVEKA INTE UTAN ANMÄL ER TILL MIG ELLR NÅGON I VÅR AKTIVITETSKOMMITTÉ.

Er ordförande Lennart  

 

2020-05-16

Vi är inte ensamma 

Hej alla irländarvänner.
Jag tror att många har en slags abstinens så här års när det skulle ha funnits så många utomhusaktiviteter: agility- och lydnadstävlingar, utställningar. och annat som vi brukat vara upptagna med så här års. Ser man ut över den internationella kynologiska världen så ser bilden ut densamma. Jag ser att Irish Terrier Association har ställt in sin championship show, sin open show och fun day. Den anrika utställningen i Belfast (både en general Ch. show och utställning för Northen Ireland Irish Terrier Club) i september är inställda.  

Vi är inte ensamma många av våra vänner i utlandet befinner sig i samma situation. Men vi har våra fina hundar och vi har våra nära vänner som vi kan umgås med. Trots viss isolering går det att fortsätta med viss verksamhet under kontrollerade former. Det är till exempel viktigt att unga valpar tränas och socialiseras och vi kan fortsätta träna. Promenader går ju bra också bara man är i mindre grupper och ser till att hålla avstånden. Ge inte upp hoppet! Vi tar oss igenom det här och gläds åt våra röda fyrbenta vänner. Kom ihåg: "Dogs have owners - Irish Terriers have servants". 

Ordförande Lennart
 

2020-05-06

Aktivitets- och utställningshelgen den 29 - 30 augusti är inställd

Svenska Kennelklubbens Centralstyrelse har med anledning av Covid-19 epidemin belsutat att förbjuda anordnandet av utställningar och andra arrangemang med mer än 50 personer fram till och med den 31 augusti. Det innebär tyvärr våra arrangemang i Ånnaboda den 29 - 20 augusti måste ställas in. Styrelsen gör vidare bedömningen att detta förbud kan komma att förlängas. Därför får vi istället satsa på 2021. Vi återkommer med andra aktiviteter under hösten där vi kan träffas i grupper om 10 personer. Var rädda om er alla!

Styrelsen genom ordförande Lennart 

2020-04-30

Hej alla medlemmar!

Hälsningar från styrelsen. Vi hade ett telefonmöte igår kväll. Stämningen var god trots alla svårigheter i omvärlden. Utsikterna inför hösten börjar inte att se så ljusa ut. Vi kan se hur utställningar och andra arrangemang ställs in nationellt och internationellt. Fortlöpande information kommer här, men finns också på SKK:s hemsida.

Styrelsen diskuterade den fortsatta planeringen av utställnings- och aktivtetshelgen i Ånnaboda den 29 – 30 augusti. Planeringen fortsätter. Under aktivitetsfliken finns det information och mer kommer i slutet av nästa vecka och i Röda hund. Aktivitetskommittén har tillsammans med utställningsansvarig gjort ett bra och intressant program för båda dagarna som kommer att passa och tilltala många.

Avels- och hälsokommittén har nu tre ledamöter. Igår utsäga Anette Bodin, kennel Rubinette, till ledamot. Birgitta Sköld, ”Redwire” och Annica Vänje, O'Rowanne är ledamöter sedan tidigare. Förutom att följa avelsarbetet och hälsoläget inom rasen har kommittén fått till uppdrag att genomföra en digital hälsoenkät under hösten 2020. Mer om det kommer senare.

Nummer två av tidningen börjar få en struktur. Men det saknas bidrag från er medlemmar. Tveka inte utan skriv om era hundar och vad de och ni hittar på. Vi letar också efter annonsörer för att stödja ekonomin. Om det är någon inom föreningen som känner till ett företag som kan tänkas vilja annonsera så hör av er till redaktör Maritha.

Styrelsen beslutade även att anordna en tecknings- och berättartävling för alla barn under 12 år. Temat är ”Min bästa irländska terrier”. Bidrag till tävlingen kan skickas in till sekreteraren fram till och med den 1 oktober. Vinnare och bidragen presenteras i Röda Hund nummer 4.

Nästa styrelsemöte hålls den 10 juni. Hör av er om ni vill att styrelsen ska ta upp en fråga!

BPH. Fortfarande har inte 200 irländare genomgått BPH. När så många har gjort det görs en 200-analys av resultaten för rasen. Den senaste 200-analysen som har genomförts är för soft coated wheaten terrier. Den finns publicerad på SKK:s hemsida. Med tanke på den gemensamma bakgrunden för våra raser så är det intressant läsning, både för uppfödare och ”vanliga” hussar och mattar.

Ordförande Lennart

 
2020-04-22

Svinto
I veckan nåddes vi av nyheten att fine gamle Svinto har lämnat detta jordeliv. Han blev 14 år. Jag kommer alltid att förknippa Svinto med föreningens rasmonter på Stockholmsmässan. Han stod där tillsammans med matte Lotta och husse Bengt och gjorde en enastående PR för vår ras. Han var en verklig gentleman men också full av hyss. Det är många i Stockholmsområdet som har mött Svinto med matte och husse på irländarpromenaderna där han var en välkänd och uppskattad profil. Tack Svinto för vad Du har gjort för vår ras. Vi tänker på Dig, matte och husse.
 
2020-04-15
 

Till medlemmarna i Svensk Irländsk Terrierförening!

Det är en svår tid nu med restriktioner, inställda utställningar och andra inställda aktiviteter som vi alla hade sett fram emot nu när vårsolen tittar fram. Med gläds åt att vi har våra fyrbenta röda galningar som är fulla av upptåg och hyss.

I nuvarande läge gäller SSK centralstyrelses beslut att alla klubbaktiviteter ska ställas in fram till och med den 31 maj. Men samtidigt kan man se att flera länsklubbar väljer att ställa in sina planerade utställningar. Nu senast har det meddelats att Nordic Show i Alfta den 27 – 28 juni är inställd. Troligt är att SKK kommer med ett förnyat beslut i slutet av april.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar för att förhindra smitta av covid-19 sträcker sig fram till och med den 31 december 2020. Om situationen förbättras kan dessa föreskrifter dock upphävas tidigare. 

Det börjar med andra ord se ganska mörkt ut med möjligheten att genomföra vår aktivitets- och utställningshelg i Ånnaboda den 29 – 30 augusti. Vi fortsätter dock planeringen men med beredskap på att ända eller ställa in.

Styrelsens nästa möte är den 29 april. Finns det frågor som Du vill att styrelsen ska behandla så hör av Dig till mig Lennart, ordförande: (stahlelennart@gmail.com) eller till Karin sekreterare: (karin@stallair.se).

Till sist ta hand om varandra och hundarna. Njut av vårens ankomst, den är efterlängtad trots allt! Och: glöm inte att tvätta framtassarna!

Lennart, ordförande.

 
2020-04-06

Medlemmarna i Svensk Irländsk Terrier förening!

Inställda utställningar och andra aktiviteter. Ja det är naturligtvis trista men nödvändiga besked under rådande omständigheter. SKK har nu meddelat att utställningen, Nordic Show, i Alfta den 27 – 28 juni är inställd. Det betyder också att de restriktioner som tidigare meddelats och finns här ovan kommer att gälla åtminstone juni månad ut. Dock gör man bedömningen att BPH kan fortsätta som tidigare om det kan anordnas under de rådande restriktionerna.

Styrelsen hade sitt telefonmöte den 25 mars. Vi beslutade då att fortsätta planeringen av utställnings- ock aktivtetshelgen i Ånnaboda den 29 – 30 augusti. Mer information finns under fliken utställning och i kalendariet.

Styrelsen har också inrättat och tillsatt fyra kommittéer. Avsikten är att bredda och involvera fler medlemmar i föreningens verksamhet. De kommittéer som har inrättas är

 • Avel och hälsa. Uppgiften består i att nationellt och internationellt följa frågor som är av vikt för avelsarbetet och hälsoläget inom rasen. Det ska också planeras för en digital hälsoenkät. Mer om det senare. Kommittén ska också ansvara för att följa upp den rasspecifika avelsstrategin.
 • Akltivitetskommitté. Kommitténs uppgifter består i att planera och genomföra olika aktiviteter inom föreningen. Kommittén kan samarbeta med enskilda eller andra sammanslutningar inom SKK-organisationen.
 • Utställningskommitté. Kommitténs uppgifter består i att planera och genomföra rasspecialen och eventuellt andra utställningar i klubbens regi. Kommittén ska i god tid särskilt bevaka behovet av en officiell utställning. Beslut att inbjuda domare fattas av styrelsen på förslag av kommittén.
 • Redaktionskommitté. Kommitténs enda och viktiga uppgift är att vara redaktören behjälplig med artiklar och annat material (annonser m.m.) till tidningen.

Nästa styrelsemöte är planerat till den 29 april. Om Du vill att styrelsen ska ta upp en fråga så hör gärna av Dig till mig, ordföranden (stahlelennart@gmail.com) eller till vår sekreterare Karin Altahr-Cederberg (karin@stallair.se).

Med vänliga och hälsningar och en önskan att vi alla håller oss friska på två eller fyra ben!

Lennart Ståhle

 
2020-03-19
 
Hej alla medlemmar i föreningen!

Just nu befinner vi oss alla i en svår situation. Vi vet inte hur länge utställningar och andra sociala hund-aktiviteter kommer att vara inställda på grund av corona-epidemin. Det är inte bara i Sverige som utställningar är inställda. Jag hade siktet inställt på National Terrier Ch. Show den första lördagen i april, men den blir inte av. Det blir inte heller mitt domaruppdrag på Lancashire Sporting Terrier i maj. 
 
Årets Terrierfullmäktige är också framflyttat till ett senare datum. Till när vet vi för tillfället inte.  
 
Corona-epidemin kan också få konsekvenser för vår planerade utställnings- och aktivitetshelg den 29 -30 augusti på Ånnaboda utanför Örebro. Styrelsen ska dock fortsätta med planeringen. Mer information kommer efter styrelsemötet den 25 mars. Planeringen i sig orsakar inga kostnader för tillfället och vi kommer naturligtvis att noggrant följa utvecklingen för att vara beredda för de möjliga två scenarios. 
 
Så ta det nu lugnt och var försiktiga i det dagliga livet. Men gläds åt att vi har våra härliga irländare att ta hand och gå på promenader med i det begynnande vårvädret. 
 
Med hälsningar till både fyr- och två beningar
Lennart, ordförande