Att leva med Irländsk Terrier

TEMPERAMENT

Vänlig, käck och djärv, glad och livlig är irländaren.
Detta kombinerat med ett visst mått av självständighet. Den är "tonåring" väldigt länge, men bevarar i gengäld sin ungdomliga kropp och stil till ålderns höst. Resultatet blir en hund som kräver ett visst mått av utrymme - inomhus och utomhus, i din kalender och i ditt hjärta. Irländaren vill vara med på allt, och kan vara med på nästan allt.

 

AKTIVITET

Som rasbeskrivningen anger är livlighet, styrka, snabbhet och uthållighet karaktäristiskt för Irländska Terrier.

Den har således behov av aktivitet. Självklart ett visst mått av fysisk aktivitet, men det som tar bäst och ger mest är hjärngymnastik.

Agility, spår, sök, bruks, räddning - vår föreningen har hundar inom alla gebit. Irländaren är en verklig allroundhund, med de styrkor och svagheter som det innebär.

 

 

 

HÄLSA

Irländarens hälsa är mycket god. Möjligen kan den våghalsiga livsstilen vara en risk, men föreningens medlemmar har svarat i en enkät (1999) att man upplever sina hundar som mycket friska och sunda.

Inom rasen finns en ärftlig sjukdom, sk. tasssjuka. Inga nya fall har dock noterats sedan 1994.

 

 

 

PÄLSVÅRD

Irländaren bör trimmas ordentligt 3-4 ggr per år för att se välvårdad ut. Många mattar/hussar vardagstrimmar sina hundar själva. Jämfört med många andra raser är irländaren relativt lätt att trimma. Det krävs dock en kunnig hand för att få fram den rätta "looken" inför en utställning.

 

MAT

Irländare har i regel mycket god aptit och äter vad som serveras, vare sig det är hundmat eller husmanskost. Bli inte förvånad om din hund njuter av en banan eller knaprar i sig en morot!